O nama

          Medicinar je glasnik studentica i studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. To je studentski časopis usmjeren u prvom redu studentima medicine, ali i studentima svih drugih srodnih fakulteta te svima zainteresiranima za biomedicinsko područje i zbivanja na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Časopis izlazi u tiskanom i web izdanju. Sastoji se od pet stalnih rubrika: Znanost, Studentski život, Društvo, Tehnologija i Sport. Odabrane su upravo ove rubrike kako bismo pokušali pokriti sve aspekte studentskog života. Svaki tiskani broj, osim toga, obrađuje jednu u tom trenutku posebno zanimljivu temu kao temu broja. Tiskano izdanje izlazi jednom u semestru, u prosincu i lipnju. Novosti vezane uz Medicinar možete pratiti i na Facebook-u. Članke u Medicinaru pišu studenti medicine te, u nešto manjoj mjeri, nastavnici Medicinskog fakulteta i drugi liječnici. Osim prema studentima medicine, otvoreni smo i prema svim studentima srodnih fakulteta koji bi željeli u svojim člancima obraditi teme koje su nam zajedničke. Za odabir i provjeru članaka zaduženo je uredništvo kojega u potpunosti sačinjavaju studenti Medicinskog fakulteta.

          Povijest Medicinara počela je 1946. Te je godine Sekcija demonstratora pokrenula ovaj časopis kako bi pomogla studentima da savladaju nastavno gradivo i steknu što više znanja za svoju buduću liječničku praksu. Dugo je Medicinar bio ponajviše stručni časopis koji je dopunjavao teško dostupne ili zastarjele udžbenike, donosio novosti iz domaće i strane stručne literature i davao priliku studentima da objave svoje prve stručne i znanstvene radove. Od 1946. bilo je tek nekoliko godina u kojima Medicinar nije izašao: 1953., 1955., 2008., te u razdoblju Domovinskog rata od 1991. do 1996. Još im možemo dodati 1954. i 2013. kada je izašao samo jedan broj. Presudna za današnji izgled časopisa bila je 1996. kad je Medicinar ponovno pokrenut nakon ratnog razdoblja. Tadašnji urednici željeli su napraviti moderan studentski medicinski časopis koji će biti blizak, zanimljiv i koristan širokom krugu studenata te je stoga Medicinar od strogo stručnog časopisa preoblikovan u studentski glasnik. Također, rano smo prepoznali važnost objavljivanja i u digitalnom obliku pa tako naše web izdanje doživljava već potpuno obnavljanje.

          U proteklih više od 60 godina veliki broj studenata uložio je svoje vrijeme, trud i ljubav u ovaj časopis. Usprkos poteškoćama koje su se u tom dugom razdoblju javljale, entuzijazam generacija studenata medicine uspio je održati Medicinar kao jedan od ponajboljih studentskih časopisa u ovom dijelu Europe. Priznaje za trud svih njih došlo je 2010. kad je Medicinaru Sveučilište u Zagrebu dodijelilo Posebnu rektorovu nagradu, te 2013. kada je Medicinski fakultet u Zagrebu dodijelio Posebnu dekanovu nagradu za sudjelovanje u radu uredništva časopisa. Cilj nas koji treutačno sačinjavamo uredništvo Medicinara je da nastavimo njihovim stopama i učinimo Medicinar još boljim, još korisnijim i još bližim studentima. Nadamo se da će nam u tome pomoći i neki od vas!


Prvi broj Medicinara, 1946.

Sadržaj Medicinara

Od čega se sastoji Medicinar?

Tema broja

U svakom broju biramo jednu posebno zanimljivu temu koju obrađujemo detaljnije i iz različitih gledišta.

Znanost

Naša središnja rubrika donosi nove spoznaje iz medicine ispričane na popularan i svima razumljiv način.

Studentski život

U ovoj rubrici donosimo najnovija zbivanja na fakultetu i osvrte koji bi mogli zanimati studente.

Društvo

Kroz nesvakidašnje teme doznajemo više o svijetu koji nas okružuje.
 

Tehnologija

Ova mala rubrika brine o tome da budemo uvijek u korak s vremenom i novim dostignućima.

Sport

U zdravom tijelu zdrav duh.